Siirry Nuori Suomi -organisaation sivuille
 

SUUNNITTELEN LIIKUNTAA -PALVELUN TOIMINNOT

Nämä ohjeet lukemalla tiedät palvelun perusratkaisut ja saat vinkkejä miten voit käyttää palvelua joustavasti. Lisätietoa löydät seuraavista aiheista:

Liikuntatuokion suunnittelun eteneminen

Liikuntatuokion rakenne palvelussa

Sovellettavuus

Yksittäisen liikuntatehtävän hakeminen

Sanahaun käyttö

  

 

Liikuntatuokion suunnittelun eteneminen

Liikuntatuokion suunnittelussa on neljä vaihetta: perustiedot, tarkennus, ehdotus ja valmis suunnitelma. Siirtyminen suunnittelussa eteenpäin ja tarvittaessa taaksepäin tapahtuu klikkaamalla joko alhaalla olevaa vihreää nuolta tai ylhäällä olevaa numeroa tai sen yläpuolella olevaa otsikkoa.  

  

Perustiedot

Liikuntatuokion suunnittelu alkaa määrittämällä perustiedot, joista sinun on annettava ainakin tähdellä merkityt kohdat. Otsikoiden edessä olevaa kysymysmerkkiä klikkaamalla saat lisätietoa otsikon aiheesta. Tarvittaessa voit klikata ”Lue lisää” ja pääset Ohjaamisen oppaan sivuille tutustumaan aiheeseen tarkemmin. Paluu takaisin suunnitteluun tapahtuu sulkemalla ikkuna oikealla ylhäällä olevasta rastista.

 

Voit suunnitella liikuntatuokion, joka koostuu 1–5 osiosta eli liikuntatehtävästä. Tehtävien määrää kannattaa vaihdella liikkumiseen käytettävissä olevan ajan mukaan. Esimerkiksi 15 minuutin tuokioon kannattaa valita vain yksi tehtävä, mutta 45 minuutin liikuntatuokion voi rakentaa 2–4 tehtävästä. Perustiedot annettuasi voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen. 

Tarkennus

Suunnittelu etenee niin, että tuokion osioihin valitaan harjoitettava taito. Voit valita yhden tai useamman alataidon klikkaamalla sinisellä kirjoitettua perustaitoa tai lajitaitoa ja valita alataidon viereistä ruutua klikkaamalla. Kaikki alataidot saat valittua klikkaamalla perustaidon tai lajitaidon otsikon viereistä ruutua.

 

Saman liikuntatuokion sisällä on usein perusteltua valita jokin harjoitettava päätaito. Pidemmissä liikuntatuokioissa sitä voidaan harjoitella eri toimintamuotojen avulla. Harjoitettavan päätaidon lisäksi kannattaa valita liikuntatuokiota monipuolistavia taitoja.

 

Jos annat samat määrittelyt useampaan tehtävään, palvelu tarjoaa niihin samoja liikuntatehtäviä. Määritettyäsi tiedot voit siirtyä eteenpäin. 

 

 

Ehdotus liikuntatuokioksi

Palvelu etsii kaikki hakuehtoihisi sopivat liikuntatehtävät. Aluksi näkyvissä on kutakin osiota kohden vain yksi liikuntatehtävä. Muut sopivat liikuntatehtävät saat näkyviin klikkaamalla tehtävän alareunassa näkyviä sinisiä numeroita, joista ilmenee myös tarjolla olevien liikuntatehtävien määrä. Jokaista liikuntatehtävää pääset tarkastelemaan lähemmin klikkaamalla sinisellä kirjoitettua tehtävän nimeä.

 

Löydettyäsi suunnittelemaasi liikuntatuokioon sopivan liikuntatehtävän klikkaa tehtävän nimen edessä olevaa ympyrää niin, että siihen tulee musta merkki. Valittuasi kaikkiin tehtäviin yhden liikuntatehtävän voit siirtyä eteenpäin.

 

Valmis suunnitelma

Valmis suunnitelma näyttää melko samalta kuin ehdotus, mutta siinä on listattuna liikuntatehtävään tarvittavat välineet. Valmiin suunnitelman voitkin tulostaa itsellesi muistilapuksi ”Tulosta tiivistelmä” -kohdasta. Tarkemmat tiedot liikuntatuokion liikuntatehtävistä saat valitsemalla ”Avaa tulostettava versio” tai ”Avaa tulostettava lyhyt versio”. Tulostussivu suljetaan yläreunassa olevasta ”sulje ikkuna” -kohdasta.

 

 

 

 

 

 

Liikuntatuokion rakenne palvelussa

Suunnittelen liikuntaa -palvelusta löydät sisällöt liikuntatuokion toiminnalliseen osaan. Varaa sen lisäksi aikaa tuokion aloitukseen ja lopetukseen, jotka on hyvä olla jokaisessa liikuntatuokiossa riippumatta tuokion pituudesta. Omaehtoisen liikunnan sisältöä haettaessa yksittäiset sisällöt antavat vinkkejä omaehtoisen toiminnan käynnistämiseen.

 

Aloitus:

-          kokoontuminen, ohjeiden antaminen, virittäminen tunnelmaan, jokaisen lapsen huomioiminen

Toiminnallinen osa:

-          1–5 liikuntatehtävää: alkulämmittely (peli tai leikki) ja harjoitusosat (perustaitojen harjoittelu, peli ja leikki tai liikuntarata tai tehtävä)

Lopetus:

-          keskustelu tehdystä liikkumisesta, tarvittaessa rauhoittuminen, rentoutuminen ja venytteleminen

 

 

 

Sovellettavuus

Joskus osallistuminen edellyttää liikuntatehtävien soveltamista liikkujalle sopivaksi. Soveltaminen on tärkeää varsinkin silloin, kun toiminnassa on mukana lapsia ja nuoria joilla on erityisen tuen tarve. Sovellettavuuden tarvetta voivat aiheuttaa esimerkiksi erilaiset vammat ja pitkäaikaissairaudet, fyysisen kunnon tai liikuntataitojen rajoitukset sekä erilaiset vuorovaikutuksen ja käyttäytymisen ongelmat. Osa Suunnittelen liikuntaa -palvelun liikuntatehtävistä on mietitty sopivaksi myös lapsille ja nuorille, joilla on erityisen tuen tarve. Nämä liikuntatehtävät soveltuvat pyörätuolia tai muuta liikkumisen apuvälinettä käyttäville sekä näkövammaisille liikkujille.

 

Sovellettuja liikuntatehtäviä haetaan määrittelemällä sovellettavuus suunnittelun tarkennusvaiheessa. Sovellettavuuden vaihtoehdot saat näkyviin klikkaamalla sinisellä kirjoitettua Sovellettavuus-sanaa. Merkitse haluamasi valinta ruutuun.  

 

 

 

Yksittäisen liikuntatehtävän hakeminen 

Uusia ideoita ja liikuntatehtäviä haettaessa voi olla mielekästä selailla mahdollisimman paljon erilaisia liikuntatehtäviä. Siihen paras tapa on yksittäisen liikuntatehtävän hakeminen. Yksittäisen liikuntatehtävän haun voi tehdä monella tavalla.

 

Jos tiedät hakemasi liikuntatehtävän nimen, määritä perustiedoissa:

-          ikäryhmä

-          osioiden määräksi 1

-          kirjoita tehtävän nimi tai osa siitä sanahakuun.

Palvelu tarjoaa sinulle kaikki liikuntatehtävät, joissa kirjoittamasi sana esiintyy.

 

Jos haluat kaikki tietyn toimintaympäristön liikuntatehtävät, määritä perustiedoissa:

-          ikäryhmä

-          toimintaympäristö

-          kestoksi esim. 20 min

-          osioiden määräksi 1

Valitse tarkennuksessa:

-          kaikki harjoitettavat taidot

Palvelu tarjoaa sinulle kaikki liikuntatehtävät valitsemastasi toimintaympäristöstä.  

 

Jos haluat kaikki tietyn toimintamuodon liikuntatehtävät, määritä perustiedoissa:

-          ikäryhmä

-          kestoksi esim. 20 min

-          osioiden määräksi 1

Valitse tarkennuksessa:

-          kaikki harjoitettavat taidot

-          toimintamuoto

Palvelu tarjoaa sinulle kaikki liikuntatehtävät valitsemastasi toimintamuodosta.

 

 

 

Sanahaun käyttö

Sanahakua kannattaa käyttää lähinnä silloin, kun haluat löytää jonkin tietyn liikuntatehtävän (esim. Lakanalentis) tai haluat käyttää liikuntatuokiossa jotain tiettyä liikuntavälinettä (esim. koripallo). Sanahaku toimii siten, että kirjoitat kenttään osan sanasta (esim. lakanalent tai korip), jonka mukaan etsit liikuntatehtävää tai -tehtäviä.  

 

Suunnitellessasi monesta osiosta koostuvaa liikuntatuokiota, voit tarkennusvaiheessa tarvittaessa tyhjentää sanahakukentän haluamistasi osioista.

 

  

 

 
  Siirry Lastenliikeiltapaiva sivuille sponsorit
liikuntaleikki liikuntavinkki